Göran Perssons rotsakslasagne

Den här lasagnen, som vår tidigare statsminister gjorde känd, äter vi då och då. Det krävs en hel del rivande för att göra den men det är den värd.

Till en form lasagne behöver du:

Rotsaksröra:
1 gul lök
1 msk smör
150 g morot/morötter
150 g kålrot
150 g rotselleri
150 g jordärtskockor
2 vitlöksklyftor
½ chilipeppar
500 g krossade tomater
1 msk tomatpuré
1 ½ tsk salt
1 krm grovmalen peppar

Vit sås:
6 dl mjölk
3 msk vetemjöl
1 tsk salt
2 dl riven västerbottensost

Till ”monteringen”:
8-10 lasagneplattor
½ dl riven västerbottensost

Så här gör du:

Hacka den gula löken. Fräs den lätt i smöret.
Skala och riv rotsakerna. Låt dem fräsa med löken efter hand.
Tillsätt pressad vitlök, urkärnad finhackad chilipeppar, tomatpuré, krossade tomater, salt och peppar. Låt puttra under lock i 10-15 minuter.
Vit sås: Vispa ihop mjölk och mjöl och låt koka under omrörning några minuter. Rör ner salt och riven ost.
Häll lite rotsaksröra i botten av en ugnsform. Varva sedan i ca fyra lager lasagneplattor/sås/rotsaksröra. Avsluta med sås och strö över resten av osten.
Grädda i nedre delen av i 225° i ca 30 minuter. Lägg på folie om lasagnen är på väg att bli bränd.
Servera med en frisk sallad.

Denna kväll drack vi en flaska god rosé till lasagnen. En rosé jag tyvärr inte minns namnet på men den hade en tjusig kork med tryck både här och där. :-)

Annonser

3 reaktioner på ”Göran Perssons rotsakslasagne

Hej! Vad har du på hjärtat? :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s