Pastagratäng med broccoli och fetaost

En helt ok vardagsmiddag är denna pastagratäng tycker jag. Funkar fint på egen hand med en sallad eller med ett matigt tillbehör också.

Till 4 portioner behöver du:

300 g broccoli
300 g kokt pasta
1 msk smör, till formen
200 g smulad fetaost

Gratängsås:

25 g smör
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
2 msk vetemjöl
6 dl standardmjölk
1 tärning grönsaksbuljong alt. 1 tsk grönsaksfond
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 krm mald muskotnöt

Så här gör du:

Ansa broccolin och skär i bitar. Koka bitarna i lättsaltat vatten i 3 minuter.
Blanda försiktigt pasta, broccoli och fetaost och häll blandningen i en smord ugnssäker form.
Såsen: Smält smöret i en kastrull. Fräs löken någon minut utan att den tar färg.
Strö vetemjöl över löken och rör om.
Tillsätt mjölken, lite i taget. Låt såsen koka upp innan nästa skvätt hälls på. Smaksätt med buljong, salt, peppar och muskotnöt.
Sänk värmen och låt koka cirka 5 minuter, rör om då och då. Smaka av med salt/peppar/muskot.
Häll såsen över blandningen i formen. Gratinera högt upp i ugnen i 225° cirka 10 minuter.

Annonser

En reaktion på ”Pastagratäng med broccoli och fetaost

  1. Jag gör pastagratäng med broccoli och fetaost ganska ofta, det är en sådan klockren kombination! Och så bara ÄLSKAR jag att göra bechamèlsås, det är något med hur bara smör, mjölk och mjöl kan bli en tjock, ljuvlig sås som verkligen förbryllar mig! På ett bra sätt då ;) Snygg form du använde!

Hej! Vad har du på hjärtat? :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s