Krämig potatisgratäng

Äntligen fredag! Och vad passar väl bättre så här till helgen än en krämig potatisgratäng?
Kan man tröttna på potatisgratäng? Nää det är väl knappast troligt va. :)

Vill inte påstå att jag provat mig fram till det ultimata receptet ännu, men den här varianten har jag gjort några gånger och den har utan tvekan blivit god. Mild i smaken, ingenting som sticker ut så att säga. Ös på med kryddor om du önskar mer smak.
Både fast och mjölig potatis fungerar. Den mjöliga går sönder mer. Tycke och smak.
Jag har gjort gratängen i mina 0,25 liters portionsgrytor från Le Creuset så mängderna är anpassade till den volymen.

Till 4 portionsgrytor behöver du:

650 g oskalad potatis
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 dl vispgrädde
1 ½ dl mjölk
Smör
Salt
Svartpeppar

Så här gör du:

Skala och skiva potatisen (svårt att säga tjocklek men inte jättetunna och inte jättetjocka…)
Hacka löken och finhacka vitlöken. Stek löken försiktigt i smör i en stor stekpanna. Häll sedan i grädde och mjölk och låt koka upp. Tillsätt salt (ca 1 tsk) och svartpeppar (jag vrider 20 drag med min pepparkvarn… prova dig fram).
Tillsätt potatisskivorna, koka upp och låt sedan koka på svag värme i ca 20 minuter beroende på skivornas tjocklek. Försiktigt och länge för att potatisens stärkelse ska lösa ut och blandningen bli krämig.
Häll blandningen i portionsformar alt. i en större form. Gratinera högt upp i ugnen i 225° tills gratängen fått fin färg, ca 10 minuter.

Annonser

Hej! Vad har du på hjärtat? :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s