Risottopaté med broccoli

En härlig färgklick på julbordet är denna paté. Ja man kan ju äta den när som helst förstås, men vi gör den till jul.
Med färsk broccoli blir den gröna färgen kraftigare än med fryst, men båda varianterna fungerar. Stekt svamp till är jättegott!

Till en paté behöver du:

1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 ½ dl arborio- eller avorioris
4 msk tomatpuré
1 tsk pressad citronsaft
1/3 krm saffran
7-8 dl hett vatten + 1 grönsaksbuljongtärning
8 broccolibuketter
Salt
Svartpeppar
Cayennepeppar
150 g riven Västerbottensost
3 ägg

Så här gör du:

Hacka lök och vitlök. Fräs hacket glansigt i olivoljan.
Rör ner riset och tillsätt tomatpuré, pressad citron och saffran.
Lös buljongtärningen i det heta vattnet. Tillsätt lite  buljong till riset och rör om. Låt det försiktigt koka in i riset, tillsätt lite mer buljong och låt koka in osv tills all buljong har absorberats och du har en fast risotto. Rör om då och då under tiden. Det tar ca 30 minuter.
Smaksätt risotton med salt, svartpeppar och cayennepeppar. Rör ner den rivna osten och äggen.
Sjud broccolin mjuk (med tuggmotstånd) i saltat vatten.
Klä en avlång 1 ½-litersform med bakplåtspapper (en remsa åt varje håll blir enklast). Häll ca hälften av risotton i formen, lägg i broccolibuketterna och häll sedan över resterande risotto.
Klipp till en passande bit bakplåtspapper och tryck till som lock på den blivande patén. Grädda i 175° i 45 minuter. Låt patén ånga av innan den skärs i skivor.
Servera gärna med ruccola, stekt svamp och gräddfil.

risottopate

Annonser

Hej! Vad har du på hjärtat? :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s