Gammaldags mjuk pepparkaka med lingonsylt

Tänk att det redan är första advent hörrni. Tiden går så fort. Här hemma ska det adventpyntas idag och för att säkerställa att blodsockernivån inte dippar under arbetet har jag bakat oss en mjuk pepparkaka. Jag lyckades ta ut den ur ugnen på tok för tidigt, plus att formen nog var lite för liten… så den är smetig i mitten, men smaken är det inget fel på!

Till en kaka behöver du:

150 g smör
3 ägg
3 dl socker
1 msk malen kanel
1 msk malen ingefära
1 tsk malda kryddnejlikor
1 ½ dl gräddfil alt. filmjölk
1 dl fast lingonsylt
1 tsk bikarbonat alt. 2 tsk bakpulver
4 ½ dl vetemjöl

Ströbröd och smör till formen vilken ska rymma ca 2 liter.

Image

Smörj och bröa formen.
Smält smöret till kakan och låt det svalna av lite. Vispa äggen och sockret fluffigt. Rör i kryddorna, gräddfilen/filmjölken, lingonsylten, bikarbonatet/bakpulvret, det smälta smöret och mjölet. Häll smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175° i ca 1 timme.
Låt kakan stå några minuter innan du stjälper upp den på ett galler och låter den svalna under en handduk.

Annonser

Hej! Vad har du på hjärtat? :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s