Risotto med saffran och karljohansvamp

Det blev risotto till middag i kväll. Denna ruggiga regniga allhelgonakväll. Då är det mysigt att sitta inne i värmen med tända ljus och äta och dricka gott. Nu ska vi sjunka ner i tv-soffan för att se Hela Sverige bakar och äta en kaffechokladmousse. Den skar sig så den får inte vara med på bild… men smaken är god, det vet jag för jag har tjuvsmakat. :)

Men först receptet på karljohan- och saffransrisotton!

Till 4 portioner behöver du:

25 g torkad karljohansvamp
1 dl av svampens blötläggningsvatten
1 l vatten
3 msk kantarellfond
1 st gul lök
2 msk olivolja
3 dl arborio- eller avorioris
1 pkt saffran (0,5 g)
50 g smör
100 g riven mild ost
1 dl riven parmesanost
svartpeppar

Så här gör du:

Lägg den torkade svampen i en skål, täck med vatten och låt stå i 30 minuter. Sila sedan av och spar 1 dl av blötläggningsvattnet. Skär svampen i mindre bitar om det behövs.
Koka upp vattnet (1 liter) och rör i fonden. Håll sedan buljongen varm.
Hacka löken och fräs den försiktigt i oljan i en kastrull, löken ska inte ta färg utan bara bli genomskinlig.
Tillsätt därefter ris, svamp och saffran. Häll i hälften av buljongen och låt koka långsamt utan lock i ca 25–30 minuter. Rör om då och då under koktiden och tillsätt blötläggningsvatten och mer buljong lite i taget. När all buljong kokat in rör du ner smör, den milda osten och parmesan. Smaksätt med lite svartpeppar.

Servera gärna risotton med (extra) riven parmesan, svartpeppar och Crema di Balsamico. En sallad till också är inte fel!

svampochsaffransrisotto

Annonser

Hej! Vad har du på hjärtat? :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s