Fröknäcke

En plåt med fröknäcke fixar man enkelt fram. Variera knäcket genom att byta ut mjöl och fröer till andra sorter. Den här gången använde jag bovete- och majsmjöl och fyra sorters fröer.
Den perfekta gräddningstiden i just din ugn behöver du kanske prova dig fram till, likaså mängden ”smet” för att kexen ska bli lagom tjocka för just din plåts mått.

Till en plåt använde jag:

1 dl bovetemjöl
1 dl majsmjöl
1 dl solrosfrö
1 dl hela linfrö
½ dl pumpafrö
½ dl sesamfrö
1 tsk salt
2 dl hett vatten
2 msk olivolja

Så här gör du:

Blanda mjöl, fröer och salt. Tillsätt det heta vattnet och oljan och rör ihop till en tjock smet.
Bred ut smeten jämnt på bakplåtspapper på en ugnsplåt. (Jag lägger ett bakplåtspapper på smeten och kavlar på det, då får jag ut smeten jämnt och fint. Det övre pappret tas sedan bort.)
Gör rut-markeringar i smeten om du lättare vill kunna bryta knäcket med raka kanter sedan.
Grädda i mitten av ugnen i 150° i ca 70 minuter. Öppna gärna ugnsluckan några gånger under gräddningstiden för att släppa ut fukt.
Låt svalna på galler och bryt sedan i bitar.

Det går bra att göra tunnare kex genom att fördela smeten på två plåtar istället. Då brukar jag grädda i samma värme fast i 60 minuter. När jag öppnar för att släppa ut fukt då och då så skiftar jag plats på plåtarna så att de blir likadant gräddade. (Istället för att använda varmluft. Vill man använda den istället skulle jag tro att man behöver sänka värmen med ca 20 grader, men jag har inte testat det.)

fröknäcke

Annonser

Hej! Vad har du på hjärtat? :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s