Raw cheesecake med smak av choklad och apelsin

Choklad och apelsin är en av mina favorit-smakkombinationer. Inte konstigt då att mina rå-kakor oftast fått just den smaken!

Här har jag gjort kakan i en liten springform (en bakform med löstagbar kant). Diametern på den är cirka 11 cm. Gör oftast i den storleken när vi bara är en eller två som ska äta. Mängderna är då ca en tredjedel mot vad jag använder till en normalstor form.

Till en liten kaka, ca 11 cm i diameter, behöver du:

Botten:
3-4 färska dadlar
0,8 dl pekannötter (eller annan nötsort)
2 msk kakao
1/4 tsk flytande vaniljextrakt
1 apelsin, rivet skal (endast det yttersta orangea)
en pyttenypa salt

Fyllning:
1,25 dl cashewnötter, blötlagda i ca 2 timmar
2 msk lönnsirap
2 msk pressad apelsin
1 apelsin, rivet skal (endast det yttersta orangea)
½ tsk flytande vaniljextrakt
2 msk smält kallpressad kokosolja
½ dl kakao

Så här gör du:

Botten:
Mixa alla ingredienser som ska vara till botten i en matberedare. Pulsfunktionen fungerar bra till detta och det är klart när massan börjar ”gå ihop” till en boll.
Tryck ut massan i en form med löstagbar kant. Ställ i kylskåpet medan du gör fyllningen.

Fyllning:
Skölj de blötlagda cashewnötterna. Mixa nötterna, lönnsirap, apelsinsaft, apelsinskal och vanilj i en matberedare en liten stund.
Smält kokosoljan så att den blir flytande och tillsätt den och kakaon till fyllningen i matberedaren. Mixa tills det blir en len smet.
Häll smeten ovanpå botten i formen. Ställ i frysen i några timmar.

Låt kakan stå i kylskåp eller i rumstemperatur en stund före servering så blir den lättare att skära och äta. Dekorera gärna med apelsinfiléer och chokladsås. (Här använde jag denna chokladsåsen.)

Gott! :-)

Annonser

Hej! Vad har du på hjärtat? :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s