”Biff” Stroganoff med Arlas nya Smetana

Fick möjligheten att som testpilot hos Smartson testa Arlas nya produkt Smetana.
Då jag inte hade någon erfarenhet av smetana valde jag att laga ett av Arlas föreslagna recept – Biff Stroganoff. Ja, lite modifierat förstås, jag bytte ut köttet mot quorn.

Vad är då smetana? Jo så här beskriver Arla själva den:

Arla Köket® smetana är en naturell, krämig och syrad gourmetgrädde som kan användas på samma sätt som crème fraiche, matyoghurt och gräddfil.
Smetana lyfter smakerna i matlagning och är utmärkt i såser, soppor, grytor, på pizzan och som dipp. Dessutom passar den förträffligt till kakor och desserter.
Smaken är rund men frisk och konsistensen är tjockt krämig. Vispa den hårt för riktigt fast konsistens, eller rör lätt så blir den lösare. Arla Köket® smetana är laktosfri.
Smetana kommer ursprungligen från Ryssland. Där är den ett oersättligt sällskap till berömda specialiteter som blinier och borsjtj och en självklar ingrediens i biff stroganoff.

Och vad tycker jag om den?
Har bara använt den en endaste gång så något grundligt test är det ju inte. Kan dock säga att trots sin väldigt höga fetthalt på 42% så kommer vi att använda denna igen!
Stroganoffen blev härligt krämig och god, och quornstrimlorna kom verkligen till sin rätt i denna rätt ( ;) ). Kanske var det fettet som gjorde det?
Ser fram emot att laga något mer med denna smetana… en krämig dessert till exempel. Fast om den kan få kategoristämpeln ”Lite nyttigare” vette sjutton hihi! :)

Jag har hittills bara sett smetanan i en eller två butiker. Kanske blir den vanligare framöver.

Receptet på  stroganoffen finner du under bilden.

Till 4 portioner behöver du:

1 fp/300 g Quorn strimlor
1 gul lök
200 g champinjoner
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk smör
2 msk tomatpuré
2 msk osötad senap
2 dl smetana

Så här gör du:

Bryn quornstrimlorna i smöret. Skala och hacka löken, skiva svampen. Tillsätt dem och stek ett par min. Krydda med salt och peppar.
Rör ner tomatpuré, senap och smetana. Koka upp och låt koka i några minuter.
Servera med kokt ris. (Gärna med saltgurka också sägs det, men det gillar inte jag så jag hoppade över det.)

Hej! Vad har du på hjärtat? :)